Ajankohtaista

City-Sámit -yhdistykselle huomattava apuraha

Suomen kulttuurirahasto on myöntänyt yhdistyksellemme 100 000 euron apurahan "Saamen kielen ja kulttuurin elvytykseen pääkaupunkiseudulla: lasten ja nuorten toiminnan jatkumisen turvaamiseen sekä pohjoissaamenkielisen kielipesän suunnittelutyöhön".
Suomen kulttuurirahaston apuraha on osarahoitus yhdistyksen 3-vuotiseen Máttabiegga-hankkeelle, johon yhdistys on hakenut myös muuta rahoitusta. Máttabiegga-hankkeen tarkoituksena on luoda omaleimainen saamelaiskulttuuri pääkaupunkiseudulle. Laaja hanke sisältää tarjontaa lapsille, nuorille ja myös aikuisille sekä tähtää pohjoissaamenkielisen kielipesän perustamiseen Helsinkiin. Yhdistys tarjoaa pääkaupunkiseudun lapsille, nuorille, saamelaisperheille ja muille saamelaisille mahdollisuuden elvyttää kulttuuriaan ja kielitaitoaan.
City-Sámit käynnisti elokuussa 2012 Uksa sámemáilbmái (Ovi saamelaisuuteen) -projektin, joka on myös Suomen kulttuurirahaston rahoittama. Yhdistyksen aktiivinen viime vuosi, säännölliset tapahtumat, jäsenmäärän kasvu ja käynnistyneen projektin tulokset vakuuttivat myös Suomen kulttuurirahaston jatkamaan pääkaupunkiseudun saamelaisuuden tukemista. Uksa Sámemáilbmái -projekti loppuu 15.4.2013, mutta käynnissä oleva kerho- ja työpajatoiminta jatkuu ja jopa monipuolistuu uuden hankkeen ja Suomen kulttuurirahaston apurahan myötä.
Máttabiegga-hanke esitellään jäsenistölle tarkemmin yhdistyksen vuosikokouksessa 16.3.2013.

Lisätietoja:
• Puheenjohtaja Pentti Pieski, citysamit(at)gmail.com
Facebook/ ry City-Sámit rs http://www.facebook.com/groups/183215438396008/

Saamelaisten kansallispäivää juhlistetaan Helsingissä

Pääkaupunkiseudun saamelaisyhdistys City-Sámit ry tuo pienen saamelaiskylän keskelle Helsinkiä keskiviikkona 6.2.2013, saamelaisten kansallispäivänä. Narinkkatorilla, Kampin edessä järjestettävän tapahtuman teemana on saamelaisnuorten kulttuuri Suomessa.
Saamelaisuus tulee päivän aikana tutuksi usean aistin kautta. Tapahtumassa esitellään saamelaiselinkeinojen työvälineitä ja muotinäytöksissä saamelaisten kansanpukuja (gákti). Tapahtumassa on esillä ja myynnissä saamelaisia käsitöitä ja porojalosteita. Yhdistyksen väki kertoo saamelaisista ja citysaamelaisuudesta. Tapahtumassa on lasten ja nuorten työpajoja ja saamelaisia musiikkiesityksiä. Talvipäivänä maistuu lämmin porokeitto, jota tapahtumassa on tarjolla soppatykistä.
Kansallispäivän ilta jatkuu kello20 ravintola Virgin Oilissa nuorten saamelaismuusikoiden tahdittamana. Kampissa ja Virgin Oilissa esiintyvät saamelainen räppäri Ailu Valle ja joikua ja Folk-musiikkia esittävät Niillas Holmberg ja Roope Mäenpää.
Tapahtuman tavoitteena on koota pääkaupunkiseudun ja muiden alueiden saamelaiset ja jakaa tietoa valtaväestölle saamelaisista ja citysaamelaisuudesta sekä tuoda esille pienen osasen tämän päivän saamelaisten elinkeinoista, käsitöistä ja musiikista.
Lisätietoja:
• Puheenjohtaja Pentti Pieski, City-Sámit ry, 040-5229 990, citysamit(at)gmail.com
• Facebookissa: Saamen kansallispäivä, http://www.facebook.com/groups/8995859255/?fref=ts
• Lisätietoja artisteista: http://www.tuuparecords.fi/artistit
Kansallispäivän ohjelma:
14.00 Tapahtuma alkaa
14.30 Saamen suvun laulu ja gákti-show (saamenpukunäytös)
15.00 Musiikkiesitys (Niillas Holmberg & Roope Mäenpää)
16.00 Musiikkiesitys (Ailu Valle)
16.30 Gákti-show
17.00 Musiikkiesitys (Niillas Holmberg & Roope Mäenpää)
18.00 Musiikkiesitys (Ailu Valle)
18.30 Gákti-show
19.00 Tapahtuma päättyy
Vapaa pääsy

20.00-24.00 Saamelaismusiikin konsertti Virgin Oilissa. Ailu valle, Niillas Holmberg & Roope Mäenpää sekä DJ-Oula. Liput 5€

Lasten laavussa työpaja tapahtuman ajan
Nuorten työpajassa valmistetaan pinssejä niin kauan kuin niitä riittää
Käsitöitä ja porotuotteita myynnissä tapahtuman ajan
Porokeittoa tarjolla klo 14 alkaen niin kauan kuin soppaa riittää
Suopunginheittoa tapahtuman ajan
Saamelaiselinkeinojen työvälineitä mm. moottorikelkka ja mönkijä esillä tapahtuman ajan
City-Sámit yhdistyksen jäsenet kertovat vieraille saamelaisista tapahtuman ajan

 

City-Sámit ry tukee pääkaupungin saamelaislasten kieltä ja kulttuuria

City-Sámit ry:n projekti Uksa Sámemáilbmái (Ovi Saamenmaailmaan) käynnistyi 1.8.2012. Toiminnan pääkohteena ovat pääkaupunkiseudulla asuvat saamelaislapset ja -nuoret.
Lasten ja nuorten toiminnan kautta aktivoidaan ja elvytetään pääkaupunkiseudun saamelaisyhteisön saamen kieltä, kulttuuria ja identiteettiä. Kevääseen 2013 jatkuvan projektin ensimmäinen tapahtuma on saamelaisperheiden leiri Nuuksiossa syksyllä. Muita toimintamuotoja ovat
saamen kielikurssi aikuisille, erilaiset saamelaiskulttuuriin liittyvät työpajat, sekä viikoittaiset lasten kielipesäkokoontumiset. Elokuun alussa hankekoordinaattorina aloittanut Maija Lukkari iloitsee, että voi antaa projektille intensiivisen työpanoksensa.
Yhdistys on valmistellut saamen kieltä ja kulttuuria elvyttävää projektia vuosien ajan. Projektin mahdollisti Suomen Kulttuurirahaston myöntämä apuraha. Yhteistyö suomenruotsalaisen Arbetets Vänner i Sörnäs kulttuuriyhdistyksen kanssa tukee projektia mm. toimitiloja tarjoamalla.
City- Sámit yhdistyksen puheenjohtaja Pentti Pieski toteaa kaupunkisaamelaisuuden olevan osa nykypäivän saamelaisuutta. "Tällä projektilla yhdistys auttaa pääkaupunkiseudulla kasvavaa saamelaissukupolvea kielen ja saamelaisidentiteetin säilyttämisessä ja kehittämisessä," hän kertoo.

Projekti laatii infopaketin saamen kielestä ja saamelaiskulttuurista ulkosaamelaisten perheiden käyttöön.

Projekti pyrkii myös lisäämään valtaväestön tietoisuutta saamelaisuudesta myönteisessä ja ajankohtaisessa valossa.

Lisätietoja:
Projektikoordinaattori Maija Lukkari, 040 515 44 72, mh.lukkari(at)gmail.co

APURAHA

City-sámit ry kaupunkisaamelaisten lasten ja nuorten kielen ja kulttuurin elvyttämiseen SUOMEN KULTTUURIRAHASTOLTA 30 000 EUROA:

Ilmoitamme kohteliaimmin, että Teille on myönnetty apurahana 30.000 euroa Suomen Kulttuurirahastoon lokakuussa 2011 jättämänne hakemuksen perusteella. Päätös lähetetään Teille myös kirjeitse 3.2.
Kunnioittaen SUOMEN KULTTUURIRAHASTO

---

City-sámit ry:n vuosikokous

Vuosikokous pidetään lauantaina 31.3.2012 klo 16.00
Ravintola Aleksandrian isossa kabinetissa, Katajanokanlaituri 5, Helsinki.- lue lisää-

---

Kaupunkisaamelaisten kielenelvyttämisprojektin käynnistäminen

Kaupunkisaamelaisten kielenelvyttämisprojektin nykyinen hyvä tulos on syntynyt pitkäaikaisen työn ja uurastuksen tuloksena. Hallitus on järjestänyt viimeisten kolmen - neljän vuoden useita tilaisuuksia kuten pyöreän pöydän keskustelun, seminaareja ja lähestynyt eri päättäviä tahoja kirjeitse ja muulla tavoin. Hallitus on kaikin voimin ollut keskittynyt kielenelvyttämisprojektin aikaansaamiseksi ja toteuttamiseksi. - lue lisää-

---

POHJOISEN SOUNDIT - JUUREVA ÄÄNIMATKA

Perjantai 30.3.2012 klo 18.30 Balderin salissa Aleksi 12

Ohjelma (kokoillan konsertt väliajalla):

Osa 1: Charles Lawrence (intiaaniperinteen kantaja), Tuomas Rounakari
(shamaaniviulu) ja Tuima-yhtye (outlaw-folk) + väliaika Osa 2: Joikumestari Wimme Saari ja mahdollinen yllätysnumero.

Buffetissa tarjolla juotavaa ja purtavaa sekä äänitteitä, infoa ja muuta aihepiiriin liittyvää. Liput ennakoon Lippupalvelusta ja järjestäjiltä (12 euroa) sekä ovelta (15
euroa).
Konsertin järjestää työryhmä Friends of Four Winds (www.fourwinds.fi).

---

SAAMEOLOHUONE

Sámi orrunlatnja on auki sunnuntaisin 11.3., 15.4., 6.5. ja 10.6. klo 14-17, tervetuloa!

Tältä sivulta löytyvät Sámi orrunlatnja-toimintaan liittyvät tiedotteet! Ainoa sivu, jota tarvitsee seurata: https://www.facebook.com/Orrunlatnja

Tulossa myös saamen alkeis- ja aikuiskurssi, pysy kuulolla!

Sámi orrunlatnja- ...eli saameolohuone -toiminnan tavoitteena on tarjota Etelä-Suomen saamelaisille luonnollinen, saamenkielinen ympäristö kohdata, tutustua ja keskustella.

Orrunlatnja järjestetään aluksi kerran kuukaudessa ja pääkielenä on saamen kieli. Toimintaan ovat kuitenkin tervetulleita myös he, jotka eivät osaa saamea (vielä) niin sujuvasti! Täällä etelässä meidän kaikkien saamelaisten tulee pitää yhtä!

Ohjelma:

  • Joka kerta alussa lasten muskari- ja leikkihetki
  • Sen jälkeen päivän teeman mukaista toimintaa kaikenikäisille saameksi. Teemat selviävät kevään mittaan, mutta suunnitelmissa on mm.
    yhteislaulua, keskustelua päivähoidosta ja saamen opetuksesta pääkaupunkiseudulla, onkireissu jne. Teemoja saa ehdottaa!
  • Lisäksi aina kahvistelua ja vapaata jutustelua

Laittakaa kutsua orrunlatnjaan eteenpäin sukulaisillenne ja ystävillenne!

Sámi orrunlatnja kokoontuu Arbetets Vänner i Sörnäs -yhdistyksen toimipaikassa Helsingin Munkkiniemessä, Porintie 1. Paikalle pääsee kätevästi nelosen ratikalla tai busseilla 14 & 18. Arbetets Vänner on suomenruotsalainen kulttuuriyhdistys, joka on tarjonnut paikan käyttöön saamelaisille.

---

Ehdotus saamen kielen elvyttämisen toimenpideohjelmaksi

Ehdotus saamen kielen elvyttämisen toimenpideohjelmaksi luovutettiin ministereille 2.3.
Opetus- ja kulttuuriministeriön vuonna 2010 asettama työryhmä luovutti ehdotuksensa saamen kielen elvyttämisohjelmaksi opetusministeri Jukka Gustafssonille ja kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäelle perjantaina 2.3. Ehdotus toimenpideohjelmaksi lähtee seuraavaksi lausuntokierrokselle. Lopullisen ehdotuksen valtioneuvostolle laatii
opetus- ja kulttuuriministeriö neuvoteltuaan ensin asiasta saamelaiskäräjien kanssa.

Toimenpideohjelmassa korostetaan: Saamen kielen opetusta kehitetään koko maassa ja etäyhteyksiä hyödyntävä saamen kielen opetusta tukeva järjestelmä on käytössä koko maassa;

Ohjelmassa ehdotetaan myös saamelaisalueen ulkopuolella asuvien saamelaisten päivähoito- ja opetusmittämistä mahdollisuuksien selvittämistä vuoteen 2013 mennessä.

Saamen kielen elpymisen visioksi asetetaan se, että kaikkien kolmen saamen kielen elpymisessä on tapahtunut selvää edistymistä vuoteen 2025 mennessä. Inarinsaamen ja koltansaamen kielet eivät silloin ole enää vakavasti uhanalaisia kieliä. Kielenpuhujia on selvästi nykyistä enemmän.
Saamen kielet näkyvät ja kuuluvat mediassa ja kieltä käytetään luontevasti julkisissa palveluissa. Saamen kielen käyttöä arvostetaan ja kielen käyttöön kannustetaan.
Saamen kielen taito katsotaan eduksi ja ansioksi useissa työtehtävissä. Saamelaisten kotiseutualue toimii saamen kielen ja kulttuurin keskuksena, jonka vaikutukset säteilevät koko maahan.

Pohjoismainenyhteistyö tukee kielen kehittämistä ja palvelujen tuottamista saamen kielellä.

Tavoitetilat

–– Saamea äidinkielenään puhuvat lapset ja nuoret saavat päivähoitoa ja opetusta saamen kielellä ja heille on omakielistä tarjontaa mediassa. Lapset ja nuoret käyttävät aktiivisesti omaa kieltään sekä kotona, perinteisissä elinkeinoissa, kaveripiirissä, harrasteissa että koulussa.

Lasten vanhemmat ja isovanhemmat siirtävät oman kielensä ja perinteensä lapsilleen ja lapsenlapsilleen sekä saavat tietoa ja tukea kasvatustehtäväänsä.
Saamenkielinen aikuisväestö osaa lukea ja kirjoittaa omaa kieltään.

–– Saamen kieltä toisena kielenään puhuvat ovat kehittäneet kielitaitonsa äidinkielen tasolle ja he käyttävät kieltä aktiivisesti sekä kotona, vapaa-ajalla, koulussa että työssä. Saamen kieltä toisena tai vieraana kielenään puhuvien lasten ja nuorten kieltä tukevat erityisesti saamenkieliset päiväkodit, kielipesät ja koulu.

–– Saamen kielensä menettäneiden vanhempien lapsille on luotu pysyvä mahdollisuus kielen elvyttämiseen. Saamen päivähoito, kielipesät, ja koulu toimivat läheisessä yhteistyössä tukien kielen oppimista ja mahdollistaen aktiivisen kaksikielisyyden saavuttamisen. Aikuisväestöstä erityisesti kouluikäisten lasten vanhemmat elvyttävät aktiivisesti omaa kieltään ja tukevat lastensa kielen oppimista.

Kaikki kolme Suomessa puhuttua saamen kieltä - pohjoissaame, inarinsaame ja koltansaame - ovat uhanalaisia. Saamen kielen elpyminen edellyttää useita toimenpiteitä.

Keskeiset haasteet:

Toimenpideohjelmassa pidetään keskeisinä haasteina riittävän saamen kielen ja saamenkielisen opetuksen ja päivähoidon turvaamista, eri alojen pätevien ja kieltä riittävästi osaavien ammattilaisten vähyyttä sekä saamelaisten poismuuttoa kotiseutualueeltaan, mikä on merkinnyt saamen kielten luonnollisten käyttöympäristöjen vähentymistä.
Toimenpideohjelma luovutettiin opetusministeri Jukka Gustafssonille ja kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäelle perjantaina 2. maaliskuuta. Ohjemasssa ehdotetaan muun muassa kielipesätoiminnan vakiinnuttamista ja laajentamista. Kielipesä on kielelliselle vähemmistölle tai alkuperäiskansalle tarkoitettua toimintaa, jossa kaikki toiminta tapahtuu alusta asti pelkästään kyseessä olevan kansan kielellä, vaikka osallistujat eivät osaisi sitä lainkaan. Lisäksi on panostettava saamenkielisen päivähoidon tarjoamiseen lain edellyttämällä tavalla, koska sillä on merkittävä rooli saamen kielen ja kulttuurin ylläpitäjänä ja vahvistajana. Ohjelman mukaan on myös kehitettävä saamen kielen opetusta koko maassa sekä lisättävä saamen kieltä osaavan pätevän varhaiskasvatus- ja opetushenkilöstön määrää.

Lue toimenpideohjelma:

Työryhmän ehdotus saamen kielen elvyttämisen toimenpideohjelmaksi löytyy tästä
-http://www.samediggi.fi/index.php?option=com_content&task=view&id=567&Itemid=39

Opetusministeri Gustafson ja kulttuuriministeri Arhinmäki:
Saamen kielten turvaaminen on tärkeä kansallinen hanke. He antoivat lupauksensa edistää ohjelman toteuttamista tämän hallituskauden aikana:

http://www.samediggi.fi/index.php?option=com_content&task=view&id=567&Itemid=39

http://www.yle.fi/sapmi/oddasat/2012/03/evttohus_giellaealaskahttinprogramman_lea_garvvis_3300871.html

---

Saamelaisaiheinen ART LAB -näyttely- ja tapahtumakokonaisuus Annantalon taidekeskuksessa, lasten ja nuorten taidetalossa

Helsingin keskustassa:
http://www.annantalo.fi/EnrolmentClient/info.aspx?key=FF719A59A14524FB502464BEF8A1F3AC

---

Tietoja Irja Seurujärvi-Karin väitöstilaisuudesta.

- - -

Ninni Wager ja Sandra Christensen: He kertoivat – me kuulemme
Halutessanne voitte myös ladatakartta- ja äänitiedostot osoitteesta http://jodus.net.

 

 

Katso myös