Marja Montonen:

Rs City-Sámit ry:n matka Eesti-Saame-ühenduksen vieraiksi Tallinnaan 2.-3.12.2000

City-Sámit ry:n hallitus teki ystävyysmatkan Eesti-saame-ühenduksen luo Tallinnaan. Retkeen osallistuivat puheenjohtaja Hans Morottaja, sihteeri ja rahastonhoitaja Sari Hirvasvuopio, varapuheenjohtaja Irja Seurujärvi-Kari ja varajäsenet Seija Aarnio ja Marja Montonen.

Lauantaina 2.12 Tallinnassa tutustuttiin vanhaan kaupunkiin ennen siirtymistä Viron suomalais-ugrilaiseen infokeskukseen yhdistysten väliseen tapaamiseen.

Eesti-Saame-ühenduksen edustajat, puheenjohtaja Art Leete, varapuheenjohtaja Ott Heinapuu, hallituksen jäsenet Björn Piibur ja Andres Heinapuu sekä jäsen Loit Joekalda esittelivät meille yhdistyksensä historiaa ja toimintaa.

Yhdistys on perustettu vuonna 1988 ja sen tarkoituksena on tutkia ja edistää saamelaista kulttuuria ja luoda sille yhteyksiä Viroon. Yhdistys on järjestänyt erilaisia saamelaiskulttuuriin liittyviä tapahtumia, seminaareja, konsertteja ja näyttelyitä.

Yhteiskuva Tallinnan matkalta
Kuva © Marja Montonen

City-Sámit ja Eesti-Saame-ühendus päättivät pitää jatkossa yhteyttä ja osallistua toistensa toimintaan. Ensimmäinen yhdistyksemme toimintaan osallistunut ESÜn jäsen on puheenjohtaja Art Leete, joka saapui Saamen kansallispäivän juhliimme 6.2.2001 ja piti esitelmän pohjoisten kansojen kuvaamisesta etnografisessa kirjallisuudessa sekä välitti meille ESÜn tervehdyksen. City-Sámit on myös kutsuttu osallistumaan Etnofuturismin päiville Tartoon heinäkuussa 2001. Etnofuturismilla viitataan toimintatapoihin, joilla pienten kansojen olisi mahdollista pitää yllä ja kehittää perinteistä kulttuuriaan suuntaan, joka mahdollistaisi kulttuurin omaleimaisuuden säilymisen myös modernissa ja urbaanissa ympäristössä. Tämänkertaisen etnofuturistitapahtuman pääteemoja ovat semiotiikka, mytologia ja runous sekä käsityöt.

Virallisen osuuden jälkeen ilta jatkui virolaisen yhtyeen konsertissa, jossa oli mukana myös liiviläinen solisti: suomalais-ugrilainen henki oli siis moni-ilmeinen ja voimakas.

Sunnuntaina 3.2.2000 kävimme tutustumassa Loit Joekaldan opastuksella Äänisen kalliopiirroksia esittelevään valokuvanäyttelyyn. Äänisen kalliopiirrokset kiinnostivat meitä kovasti; arvellaanhan niitä muinaisten saamelaisten tekemisiksi. Tyytyväisinä ESÜyn luotuun ystävyys- ja yhteistyösuhteeseen palasimme Helsinkiin sunnuntai-iltana.

 

Takaisin etusivulle Etusivulle
Yhdistyksen logo
Arkistoon Paluu arkistoon